Ιστορία

Τα Στουρναραίικα είναι το πρώτο χωριό του Δήμου Πινδέων που συναντά κανείς στο 37ο χλμ. της Εθνικής οδού Τρικάλων - Άρτας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μ.. Η πρώτη αναφορά που έχουμε για το χωριό είναι στην Τουρκική απογραφή του 1454/55 με το όνομα «Κούτσαινα»..Ήταν η πατρίδα του Νικολού Στουρνάρη, οπλαρχηγού του αρματολικίου «πόρτα κολ» (πολιταρχία), που στις 5 Ιουλίου 1821 κήρυξε την επανάσταση στην περιοχή του  Ασπροποτάμου μαζί με τον Χατζηπέτρο και το Λιακατά! Ο Νικολός Στουρνάρης έπεσε στην έξοδο του Μεσολογγίου στις 10 Απριλίου 1826.Στο χωριό δίδαξε το 1777 (κατ’ άλλους το 1779) ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Η παράδοση αναφέρει πως το χωριό επισκέφτηκε ο Ρήγας Βελεστινλής, μεταμφιεσμένος σε ζητιάνο καθώς και ο Γάλλος περιηγητής Πουκεβίλ. Ο L.Hezey το 1858 το χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο χωριό της περιοχής.

Το χωριό ονομάστηκε Στουρναραίικα  το 1929 προς τιμήν του Νικολού Στουρνάρη.Στα χρόνια της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης ήταν έδρα της Ιης Μεραρχίας του ΕΛ.ΑΣ, εδώ εμεινε και ο Αρης Βελουχιωτης.Πριν φτάσουμε στο χωριό, σε ένα από τα πανέμορφα σημεία της διαδρομής, συναντούμε δύο γραφικές γέφυρες, την Πηγή των Θεών και το Εκκλησάκι του Αη-Νικόλα, το οποίο είχε καταστραφεί από κατακλυσμό και μόλις πρόσφατα ανακατασκευάστηκε. Από εκείνο το σημείο είναι ορατός ο εντυπωσιακός καταρράκτης «κοριτσαμπήδημα».Σύμφωνα με το θρύλο, από εκείνο το σημείο έπεσαν τρία κορίτσια για να γλιτώσουν από τα χέρια Σαρακηνών ή Τούρκων που τα καταδίωκαν.Στη θέση «Κουκουρέλος», κοντά στο χωριό, υπάρχουν ερείπια κάστρου Ελληνιστικών χρόνων.Στο κέντρο του χωριού η πλατεία και η πέτρινη βρύση της σκεπάζονται από τον τρισαιωνόβιο πλάτανο, ένα από τα ελάχιστα, τέτοιου είδους, μνημεία της  φύσης.Λίγο έξω από το χωριό υπάρχει η θέση Ψάρρο- ονομασία που οφείλεται στον αρματολό του 1821 καπετάν –Ψαρρό, που σκοτώθηκε σ’ εκείνο το σημείο.Προχωρώντας και φτάνοντας στο βουνό Κυδωνιά,  υπάρχει το ομώνυμο σπήλαιο  με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.Στο χωριό υπάρχουν, ακόμη, δύο νερόμυλοι ενώ μπορούμε να συναντήσουμε και λιθοξόους.Τα γύρω   βουνά (Αυγό, Κυδωνιά, Καρατζούνη ,Σφένδαμος, Πυργάκια, Λουπάτα, Μαυροπούλι, Μποζιάρης-Πικοράρος,  Πετρόσκαλες, Φούρκα, κτλ.) με υψόμετρο που κυμαίνεται από 1200 ως 2000 περίπου μέτρα, προσφέρουν εκπληκτική θέα (μπορεί κανείς από το κατάλληλο σημείο να αντικρύσει τον Θεσσαλικό κάμπο, τη Λίμνη Πλαστήρα, τα Τζουμέρκα και τα Άγραφα),  .Στο Διάσελο υπάρχει βιότοπος της καφετιάς αρκούδας και του λύκου..

Το χωριό πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (που είναι χτισμένο σε τοποθεσία με πανοραμική θέα), στις 26 Ιουλίου στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο του χωριού, στις 15 Αυγούστου στην Εκκλησία της Παναγίας,

Οι  επισκεπτες μπορουν να εχουνε μια ανετη διαμονη  στα δυο ξενοδοχεια    και ωραιο φαγητο  στις ταβερνες  που λειτουργουν χειμωνα –καλοκαιρι. Δοκιμάστε τα ντόπια κρέατα, λουκάνικα και τυρί φέτα .

Αγοράστε φασόλια γίγαντες και βότανα (πετούνι, ραδίκια, ρίγανη) από τους παραγωγούς.

Επίσης κάθε χρόνο κοντά στην πανηγύρη του 15 Αυγούστου διοργανώνεται με τους τοπικούς φορείς του χωριού πεζοπορία στα ψηλά σημεία των βουνών των Στουρναραιϊκων (Λουπάτα, Αυγό κλπ) ανάλογα τις ευνοικές καιρικές συνθήκες και με την συμμετοχή αρκετού κόσμου.